Rekonstrukce bytu | Praha, ul. Koněvova

Původní dispozice tohoto bytu dovolila opravdu velkorysou proměnu. Majitelé se větších zásahů nijak nebáli, naopak si velkou proměnu přáli. Díky umístění bytu v nejvyšším poschodí jsme si mohli dovolit i takto razantních zásahů. Dělící příčky mezi pokoji byly nenosné, takže po jejich zbourání se nám otevřel celkem velký prostor. Aby zůstala zachována prosvětlenost bytu přirozeným světlem, jsou nové příčky skleněné. Na fotografiích ještě chybí dělící příčka ložnice od denní části bytu, tedy kuchyně a obývacího pokoje. Skleněné příčky dodají bytu vzdušnost, ale aby nechybělo ani soukromí, každá místnost má svůj závěs.


Původní stav dispozice bytu



Nový stav dispozice bytu



Půdorys zobrazující původní stav ukazuje rozmístění pokojů před rekonstrukcí, kdy na svém místě nově zůstala pouze vstupní chodba a samostatná toaleta. Původní vstup do kuchyně se využil pro vestavěnou skříň, která je schovaná za zrcadlem umístěným po celé stěně. Tím tak malá chodba působí větším a vzdušnějším dojmem. Z kuchyně je nově prostorná koupelna se samostatně stojící vanou, sprchovým koutem a vestavěnou saunou. Díky stávajícím rozvodů vody a odpadům byla proměna kuchyně ve velkorysou koupelnu poměrně snadná. Vysoké francouzské okno nabízí krásný výhled na Prahu, ať už si užíváte příjemnou koupel nebo relaxujete v sauně.


Vedlejší místnost původně sloužila jako obývací pokoj, kde by schovaný také spací kout. Z tohoto spacího koutu je nyní plně vybavená kuchyně s barovým pultem, který zároveň nahrazuje jídelní stůl. Toto nové umístění kuchyně bylo možné díky původní koupelně, která sdílí společnou stěnu. Přes tuto stěnu bylo možné přivést vodu i odpad pro dřez a myčku. Dále v této velké místnosti byla obývací část, která nově slouží jako ložnice, ze které přes skleněnou příčku vidíte přímo do koupelny.


Na konci bytu byl dětský pokoj, který se v této rekonstrukci změnil v pokoj obývací. Najdeme zde také vstup na balkón, získáváme tak příjemné propojení vnitřního a venkovního prostoru pro příjemné posezení. Není zapomenuto ani na pracovní koutek vybavený stolem s úložným prostorem a kvalitním sezením.


Když jsme u úložného prostoru, původní malá koupelna dala vzniknout samostatné šatně. Řešení na míru disponuje dostatečným úložným prostorem jak pro oblečení, tak úklidové prostředky, a dokonce i pračky se sušičkou. Z původní koupelny jsme využili opět stávající rozvody vody a odpad pro připojení pračky.


Jak jsem již zmínil na začátku, tento byt se svou dispozicí opravdu nabídl velkorysou proměnu, díky níž si majitelé mohou užít krásný, vzdušný a prosvětlený byt. Rekonstrukce byla poněkud náročná a v průběhu přinesla, jak to u rekonstrukcí starších objektů bývá zvykem, několik nečekaných problémů. Nicméně výsledek se dle slov a spokojenosti majitelů opravdu povedl. Prohlédněte si galerii, kde najdete původní stav bytu zachycený majiteli, samotný průběh rekonstrukce a porovnejte jej se stavem novým. Co myslíte, povedla se tato rekonstrukce? Za mě určitě ano a těším se i na další rekonstrukce, které jsou vždy opravdu velkou výzvou!