top of page

Jak navrhnout funkční kuchyni

Kuchyně je jedna z nejdůležitějších místností každého bytu či domu. V kuchyni se nejen připravují všechny pokrmy, ale setkává se zde celá rodina. Je proto důležité, aby byla navržena správně a splňovala potřebná kritéria. Tedy prostor, ergonomii, funkčnost a také kvalitu. V tomto článku vám chci ukázat, jak kuchyně navrhuji, a na co se při navrhování zaměřuji. Správně navržená kuchyně vám ulehčí samotnou práci, jako je příprava jídla či vaření, ale také udržování čistoty. Ať už se vám líbí kuchyně moderní nebo tradiční, všechny kuchyně by měly mít jedno společné, a to správné dispoziční rozmístění. Než si řekneme něco o stylech, materiálech a vybavení, pojďme se na správné dispoziční rozmístění podívat. Každá kuchyně by měla být rozdělena na kuchyňské zóny. Nejdůležitějším krokem ke správné a funkční kuchyni je tak plánování. Tento krok je potřeba nepodcenit. Když bude vše právě tam, kde to budete potřebovat, ušetříte si přecházení po kuchyni sem a tam, práce v kuchyni tak bude snadnější. Kuchyňskou linku rozdělujeme na pět samostatných zón:



ZÁSOBY

V této zóně ukládáme trvanlivé potraviny jako těstoviny nebo konzervy, ale také například čerstvý chléb. Své místo zde má i lednice.


UKLÁDÁNÍ

Do této zóny patří veškeré nádobí pro servírování pokrmů, sklenice, hrnky a šálky, příbory nebo dózy s otevřenými baleními potravin.


MYTÍ

Takzvaná "mokrá" zóna dává prostor pro dřez, myčku nádobí a mycí pomůcky. Najdeme zde i prostor pro třídění odpad a čistící prostředky.


PŘÍPRAVA

Zóna pro přípravu je hlavní pracovní plochou v kuchyni. Jsou tu uloženy kuchyňské pomůcky pro přípravu pokrmů, kuchyňské elektrospotřebiče nebo také kořenky.


VAŘENÍ

V poslední zóně je vymezen prostor pro varnou desku, pečící a mikrovlnou troubou či digestoř. Nesmíme zapomenout na hrnce, poklice, pánve nebo plechy na pečení.


Tyto zóny by tak v ideálním případě měly jít za sebou. Když se na to podíváme z pohledu každodenního použití, tak si vyndáme potraviny z úložných prostor, jako je lednice nebo potravinová skříň, které si dále omyjeme, připravíme a následně uvaříme. Pracujeme tak na principu výroby v továrně, kde od základních surovin dojdeme po jednotlivých stanovištích až k výslednému produktu. Kuchyně však mohou mít různé tvary, například tzv. L, U, G, nebo jen podélně na jedné stěně. Dnes je velice moderní součástí kuchyně také ostrůvek, tedy pracovní pult, někdy spojený se sezením. I přes všechny možné dispoziční kombinace jsme schopni dodržet rozdělení zón. Ovšem kuchyně není pouze o samostatných zónách, ale důležité je také ukládání předmětů v kuchyni. Často používané věci je dobré mít vždy po ruce, je tak potřeba je uložit v dobře dosažitelné výšce. Naopak méně používané věci tak můžeme uložit do nejvyšších či nejnižších skříněk.


To bylo rozdělení kuchyně na kuchyňské zóny a ukládání předmětů v kuchyni. Těmito kroky by měl začít každý návrh kuchyně, já se podle něj také řídím. Nyní přichází na řadu část, kdy si vybereme styl kuchyně, barvy a dekory, použité materiály, a do této části také zapojuji možnosti využití prostoru, tedy rozměry jednotlivých skříněk. Tuto část tak rozdělím do jednotlivých kategorií:


Rozměry

Obecně se dá říci, že pracujeme se skříňkami od 150 mm do 1200 mm. Ovšem velikost může být i větší, jen je dobré se dívat také na využití dané skříňky. Do kuchyňských skřínek můžeme zabudovat také spotřebiče, například myčka nádobí se standardně vyrábí ve dvou šířkách, a to 450 mm a 600 mm. Chladničky jsou od 600 mm až po 1100 mm v případě tzv. amerických lednic. Vestavěné trouby spolu s mikrovlnnými troubami mají šířku 600 mm. V případě malých bytů se můžeme setkat s umístěním vestavné pračky v kuchyňské lince, která rovněž zaujme svou šířkou 600 mm. Kuchyně je tak velmi variabilní, a je dobré si tak při samotném návrhu určit, kde má mít jaká skříňka své místo, a podle toho jí také dát dostatečný prostor. Nejraději navrhuji celou kuchyňskou linku přímo na míru danému prostoru, díky tomu tak můžeme využít plný potenciál nové kuchyně.


Styly, barvy a dekory

Nerad bych zde vypisoval všechny styly, barvy a dekory, jelikož každému z nás se líbí něco jiného. Toto téma tak pojmu mým pohledem, tedy jaké kuchyně navrhuji. Mám rád jednoduchost a čistotu, mé kuchyně jsou tak v moderním duchu, s plnými dvířky, v mnoha případech s bezúchytkovým systémem otevírání. Díky tomu se lehce a snadno udržují čisté. Barvy volím dle konkrétního interiéru, vždy se ale snažím držet jemných tónů. Trendy se rychle mění a výrazná červená kuchyně může za pár let žádat o změnu. Rád využívám povrchové úpravy obecně známé jako Softmat, tedy mezi klasickou matnou a lesklou úpravou, s jemným saténovým dotykem. Výhoda je elegance na pohled spolu s úpravou proti zanechávání otisků prstů. Mé kuchyně jsou většinou v kombinaci barvy a dřeva, případně kamene. Tím se dostávám k materiálům:


Materiály

Téma ohledně materiálů je velmi bohaté, a to proto, že na trhu je opravdu z čeho vybírat a materiály můžeme také kombinovat. Když se podíváme na pracovní desky, najdeme zde klasické a běžně dostupné dřevotřískové pracovní desky tloušťky mezi 20 až 40 mm. Dále pracovní desky dřevěné, kamenné, nebo také z umělého technického kamene, nerezu, mědi, kompaktních desek či keramické pracovní desky. Pracovní desky mohou mít také různé tloušťky, u kovových materiálu je to jen několik málo milimetrů, u kamene naopak několik centimetrů. Pracovní desky můžeme použít jako obklad kuchyňské stěny, nebo ji nahradit sklem, keramickými dlaždicemi, a v posledních letech také velice moderní stěrkou. U mě jako vhodný materiál pro pracovní desky "vyhrávají" přírodní materiály, tedy dřevo a kámen, ale rád pracuji také s umělým technickým kamenem, např. od výrobce Technistone. Výhody těchto pracovních desek vidím v životnosti, odolnosti a rozmanitosti, kdy součástí může být obklad na stěnu nebo dřez s odkapávačem. Také napojení pracovní desky z umělého kamene je bezespárové. Tento materiál nemusí být jen jako pracovní kuchyňská deska, ale dá se použít kdekoliv v interiéru, čímž docílíme slazení celého prostoru.

Příklad pracovní desky Technistone s integrovaným dřezem a odkapávačem


Vnitřní vybavení

Důležitou částí každé kuchyně je také vnitřní vybavení jednotlivých skříněk. Zde se můžeme zaměřit zejména na šuplíky, potravinové skříně, prostor pro odpadkové koše atd. Patří sem ale také kvalitní kování, neboli panty dvířek a zásuvkové pojezdy. V případě kvalitního kování rád pracuji s výrobky Blum, které nabízí doživotní záruku. Sortiment je opravdu široký, najdeme zde od základních pantů až po elektrické výsuvy, na jejichž použití a snadné ovládání se můžete podívat ve videu:

Vnitřní vybavení skříněk je svou nabídkou rovněž velmi bohaté. Patří sem rozdělovače v zásuvkách, drátěné programy pro potravinové skříně nebo pro ukládání čistících prostředků, nebo rozdělení odpadkových košů pro třídění odpadu. Velmi šikovné jsou také systémy pro rohové skříňky, díky kterým využijeme doslova každý kout. Rád bych sem také zařadil vnitřní osvětlení skříněk a šuplíků, které se automaticky rozsvítí při otevření. Variabilita vnitřního prostoru je tak opravdu velká, tím může být kuchyně skvěle uspořádaná a velmi praktická. K vybavení kuchyně bych také rád zařadil dřez, který je nedílnou součástí každé kuchyně. Výběr je opravdu rozmanitý, od klasických nerezových dřezů přes granitové, keramické, kamenné, měděné, s horním usazením, spodním usazením, bez odkapávače, s odkapávačem, s vaničkou, s drtičem zbytků jídla apod. Osvětlení v kuchyni není jen vnitřní, ale mnohem důležitější je správné osvětlení pracovní plochy. K tomu nám pomůžou například LED pásky umístěné zespod nástěnných skříněk, nebo další doplňková světla. LED pásky mají výhodu ve své velikosti, tedy že nám dokáží rovnoměrně nasvítit celou pracovní plochu. Mohou být také s regulací jasu, nebo s bezdotykovým ovládáním. To se hodí v případě, že zrovna nemáte čisté ruce, stačí tak jen k osvětlení ruku přiložit.


Spotřebiče

Samotnou kapitolou jsou také spotřebiče. Ani u tohoto tématu nechci preferovat konkrétní produkty, ale spíš se podívat na různé varianty. Jistě všichni známe varné desky plynové, elektrické a indukční. Ale dnes v nabídce najdeme varné desky s plnou varnou plochou například pro pekáče, nebo s integrovaným odsáváním. Když jsme u odsavačů par, ty můžeme rozdělit na výsuvné s uložením do horní skříňky, samostatné nástěnné, komínové, zavěšené, nebo výsuvné přímo z pracovní desky. Při navrhování domu myslím také na odtah odsavačů par, nikoliv pouze na integrovaný uhlíkový filtr s recirkulací, jelikož jeho účinnost často nebývá dostatečná. Trouby a mikrovlnné trouby jsou horkovzdušné, parní, ale také chytré s přednastavenými programy pro pečení a recepty. Velice praktické jsou vnitrní výsuvy pro plech, nebo pomalé dovírání dvířek. Dále máme chladničky, mrazničky, zabudované, volně stojící, americké. Běžnou součástí dnešních domácností jsou myčky nádobí nebo vinotéky, méně běžnými jsou vestavné kávovary nebo ohřívací zásuvky pro talíře. Spotřebičů je opravdu velké množství, každý preferuje svou volbu a podle toho si také může vybrat, co mu nejvíce bude vyhovovat, a co vše ve své domácnosti využije. Do kategorie spotřebičů mohu zahrnout výsuvné elektrické zásuvky, které ve větším počtu na stěnách nepůsobí příliš esteticky. Jsou tak schované přímo v kuchyňské lince, vysuneme je pouze v případě potřeby.


Ekologie

Možná si říkáte, co v kuchyni může být ekologické. Ale najde se toho opravdu hodně, ať už od zvolených materiálů, LED osvětlení pracovní plochy, nebo zvolených spotřebičů a jejich spotřeby elektřiny. Jistě znáte nejúspornější energetickou třídu A+++. Spořit můžeme také s vodou, a to zvolením správné vodovodní baterie pro dřez, například GROHE, které v sobě skrývají úsporné technologie. Také jsem již zmínil použití odpadkových košů pro tříděný odpad. Jen pro zajímavost, víte, že ve třídění odpadu jsme druzí nejlepší na světě? Pokud se na to podíváme v číslech, tak 73% obyvatel ČR třídí odpad, každý obyvatel v průměru vytřídí skoro 50 kg odpadu ročně, a za 22 let třídění odpadu jsme společně zachránili 360 km² přírody, to už je rozloha skoro jako celá Bratislava.


Pár slov na závěr

Nutno podotknout, že jsem zcela jistě nevyčerpal všechna témata a možnosti kuchyní. Nicméně to ani nebyl záměr, chtěl jsem vám dát základní pohled na to, jakým způsobem byste měli nad novou kuchyní přemýšlet a uvažovat. Jak by kuchyně měla být správně rozmístěná, jaké materiály můžete zvolit, a že byste neměli zapomenout také na vnitřní uspořádání. Značky v článku nejsou placenou reklamou, jsou zde uvedeny pouze jako ověřené produkty, které při návrhu a realizaci sám používám. Věřím, že vám článek pomůže v základní orientaci při rozmýšlení se nad novou kuchyní, a rád vám s návrhem pomohu a poradím. Pro načerpání inspirace se můžete podívat na návrhy a realizace mých projektů.

bottom of page